08
tra
2024

Sve što trebate znati o web hostingu

Danas je posjedovanje web stranice za tvrtke gotovo neophodno i ako je ne posjeduju, gube jako puno potencijalnih klijenata. Njihova izrada danas ne predstavlja neki problem i postoji jako puno tvrtki koje nude usluge njihove izrade. Nakon što ih imate, morate ih još povezati s nekom domenom i postaviti na neki server kako bi stalno bile dostupne na internetu. To sve također možete ugovoriti putem brojnih informatičkih tvrtki koje nude te usluge.

Vrlo važno je odabrati kvalitetan web hosting kako bi vaše web stranice uvijek bile dostupne i kako biste imali razne mogućnosti prilagodbe. Zato u nastavku pročitajte sve što je za to potrebno.

Raznolikost web hosting usluga

Jedan od prvih izazova s kojima se susreću oni koji ulaze u svijet interneta je odabrati prikladan web hosting za svoje potrebe jer je ponuda vrlo raznolika. Postoji niz različitih vrsta web hostinga, uključujući:

  •  Dijeljeni 
  •  VPS (Virtual Private Server) 
  •  Namjenski server
  •  Cloud hosting i dr.

Svaka od ovih opcija ima svoje prednosti i nedostatke, te odabir prave vrste ovisi o potrebama vaše web stranice, prometu koji očekujete i budžetu koji imate na raspolaganju.

Dijeljeni web hosting je najpristupačniji oblik, gdje vi i drugi korisnici dijelite isti server, a svatko ima određeni dio prostora. Tražite li više kontrole i više resursa, onda je za vas bolji VPS web hosting. Cloud hosting je fleksibilna opcija koja koristi više servera za obradu zahtjeva, što ga čini pouzdanijim i skalabilnijim, a namjenski server je najnaprednije rješenje jer dobivate cijeli server samo za vašu web stranicu.

Pazite na performanse i pouzdanost servera

Performanse i pouzdanost su ključni faktori prilikom odabira web hostinga. Brzina učitavanja web stranice direktno utječe na korisničko iskustvo i rangiranje na tražilicama. Pouzdanost je također važna jer svako vrijeme nedostupnosti može uzrokovati gubitak poslovanja i reputacije. Kvalitetan web hosting pruža visoku razinu performansi i pouzdanosti jer koristi brze servere, omogućuje redovitu izradu sigurnosnih kopija podataka i 24/7 podršku.

Kvalitetan web hosting koristi brze servere.
Kvalitetan web hosting pruža visoku razinu performansi i pouzdanosti jer koristi brze servere.

Pri odabiru web hostinga, važno je istražiti povratne informacije korisnika i provjeriti SLA (Service Level Agreement) pružatelja usluge. Tvrtke koje nude jamstva za dostupnost i brzinu mogu biti bolji izbor jer pokazuju predanost kvaliteti usluge.

Važnost sigurnosti i zaštite podataka

Sigurnost je još jedan važan aspekt web hostinga, posebno ako se bavite online trgovinom ili čuvate osjetljive podatke korisnika. Napadi hakera, zlonamjerni softveri i hardverski kvarovi mogu ozbiljno ugroziti integritet vaše web stranice i povjerljivost podataka. Stoga je važno da vaš pružatelj usluga web hostinga koristi napredne sigurnosne mjere poput firewalla, SSL certifikata, redovitih sigurnosnih ažuriranja i DDoS zaštite.

Sigurnost web hostinga
Sigurni web hosting je praksa zaštite poslužitelja vaše web stranice od neovlaštenog pristupa. Postoji nekoliko načina da očuvate svoju stranicu sigurnom, kao što je korištenje jakih lozinki i dvofaktorske provjere autentičnosti.

Također, redovite sigurnosne kopije podataka su ključne kako biste mogli brzo obnoviti web stranicu u slučaju problema. Neke hosting tvrtke čak nude automatske sigurnosne kopije i sustave za detekciju i sprječavanje prijetnji kako bi osigurali najviši nivo sigurnosti za svoje korisnike.

Jednostavnost upravljanja hostingom uz cPanel sučelje

Danas postoje različita sučelja koje će vam tvrtke ponuditi za upravljanje svojim prostorom na serveru, odnosno svojim web hosting paketom. Jedno od najpopularnijih je cPanel sučelje koje nudi iznimno veliki broj korisnih opcija kroz vrlo pregledno i jednostavno grafičko sučelje. Primjerice, ako ne znate kako izbrisati e mail adresu, to ćete vrlo brzo i jednostavno napraviti kroz to sučelje. Trebate li upravljati svojim e mail adresama, poddomenama i slično, sve to možete jednostavno napraviti.

 kako izbrisati e mail adresu u cPanel sučelju
cPanel sučelje nudi iznimno veliki broj korisnih opcija. Ako ne znate kako izbrisati e mail adresu, to ćete vrlo brzo i jednostavno napraviti kroz to sučelje.

Mnoge tvrtke će vam omogućiti korištenje cPanel sučelja kao dio ugovorenog web hosting paketa, dok ćete kod nekih to morati dodatno zatražiti. U svakom slučaju, korištenje jednog takvog pametnog sučelja svakako će vam biti od velike koristi jer ćete puno brže obaviti neke stvari koje su vam potrebne. Znate li se služiti Windows operativnim sustavom i ako ste koristili neke aplikacije u tom sustavu, onda vam upravljanje cPanel sučeljem neće predstavljati problem.

Naučite kako izbrisati e mail adresu

Kao što je navedeno ranije, ako ne znate kako izbrisati e mail adresu, to možete vrlo brzo napraviti unutar cPanel sučelja. Budući da je sučelje vrlo jednostavno, tako je jednostavan i odgovor na pitanje kako izbrisati e mail adresu, odnosno to se obavlja na istom mjestu gdje se e mail adrese i kreiraju.

Vodič za Cpanel: Naučite kako izbrisati e mail adresu s Cpanela

Potrebno je potražiti popis e mail adresa i samo u redu u kojem se nalazi ona koju želite obrisati treba stisnuti gumb Delete email account. Nakon dodatne potvrde da to zaista želite napraviti, e mail adresa će biti uspješno izbrisana.

Članci iz iste kategorije: